Újabb akadémikus tagja van az AMI-nak

A Magyar Tudományos Akadémián belül működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2017. november 28-án tartott éves közgyűlése Zalavári Józsefet, az Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docensét a Képző- és Iparművészeti Osztály rendes tagjává választotta

Az Alkalmazott Művészeti Intézetet így mostantól már hárman képviselik a Széchenyi Akadémiában. Rajta kívül U. Nagy Gábor intézetigazgató az Építőművészeti Osztály, Orosz István professor emeritus pedig szintén a Képző- és Iparművészeti Osztály rendes tagja. 

Köztudott, hogy a Széchenyi Akadémiát 1992-ben alapította az MTA, Kosáry Domokos akkori elnök kezdeményezésére. Tagjai olyan írók és művészek, akik saját területükön kiemelkedőt alkottak. A tagok választása jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik. Mivel a testületnek egyszerre 60 olyan tagja lehet, aki nem töltötte be a hetvenedik életévét,  különösen nagy eredmény, hogy az AMI három taggal büszkélkedhet az Akadémiában.

Zalavári József formatervező, szobrász és egyetemi oktató egy kávéfőzővel, a Hajdú bojlerekkel, az Ikarus busszal, a villanyórával vagy épp budapesti tömegközlekedési megállókkal költözött be több millió magyar életébe. A többszörös Formatervezési nívódíjas, Dózsa-Farkas András- és Ferenczy Noémi-díjas művész 1985 óta vesz részt a felsőoktatásban. Tanított az Iparművészeti Főiskolán, majd 1999-től a BME tanára volt ökodesign területen. 

2016 óta az Alkalmazott Művészeti Intézet Formatervező szakán folytatja oktatói munkáját. 

Akadémiai taggá választásához szívből gratulálunk!

 

 

 

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu