35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia - Eredmények

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács körültekintő egyeztetések és alapos mérlegelés után úgy döntött, hogy a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) online kerül megrendezésre 2021 tavaszán. A különböző tudományos szekciók lebonyolítását más-más egyetem végezte áprilisban.

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar hallgatói a Műszaki Tudományi Szekció és a Művészet és művészettudományi Szekció online eseményein képviselték egyetemünket, mindkét online konferencián kiválóan szerepeltek és díjazásokban is részesültek.

 

Műszaki Tudományi Szekció

A Műszaki Tudományi Szekció eseményét április 22-23. között rendezte a győri Széchenyi István Egyetem. A diákokat a szakterületek szerint külön Tagozati csoportokba osztották be. A Soproni Egyetem Simonyi Károly Karát Kárpáti Rafael, Horváth Fruzsina és Szauer Miklós, Takács Dávid, valamint Juhász Krisztián Ákos hallgatók képviselték a Faipari és könnyűipari technológiák tagozatban.

A Faipari és könnyűipari technológiák tagozatban az online esemény során a megmérettetésen a hallgatók alapos munkájuknak és felkészítő tanáraik támogatásának köszönhetően egy II. helyezéssel és egy különdíjjal zárták eredményesen a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát.

 

Kárpáti Rafael: Nemesnyárak hamutartalmának és fűtőértékének változékonysága című munkájával II. helyezést ért el Faipari és könnyűipari technológiák tagozatban. Felkészítő tanára dr. Komán Szabolcs.


Juhász Krisztián Ákos: Rostirányban tömörített faanyag alakváltozása hosszú idejű, folyamatos terhelés mellett elnevezésű munkája pedig különdíjban részesült. Felkészítő tanárai: Báder Mátyás és Prof. Dr. Németh Róbert.

Műszaki Tudományi Szekció eredmények 

Művészet és művészettudományi Szekció

A konferencia Művészet és művészettudományi Szekció eseménye április 8-10. között került megvalósításra. A rendezvény szervezője a Budapesti Metropolitan Egyetem, társszervezők az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Képzőművészeti Egyetem voltak.

A rendezvény célja, hogy a felsőoktatásban tanuló hallgatók önálló, magas színvonalú művészeti alkotásaikat, előadó-művészeti tevékenységeiket és művészetelméleti kutatási eredményeiket bemutassák és egymással megmérettessék. Az eseményen a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karát 13 hallgatónk képviselte.

Bechtold Fülöp: Cseppkávé készülék 

A megmérettetésen Bechtold Fülöp, az SKK-AMI formatervezés szakon végzett hallgatója, II. helyezést ért el DESIGN 2. kategóriában Cseppkávé készülék munkájával. (Felkészítő tanár: Máthé Katalin PhD)

Bechtold Fülöp így beszél az általa tervezett Cseppkávé készülékről:

"A Cseppkávé egy új szó, melyet a hidegen csepegtetett kávé, másnéven cold drip coffee helyettesítésére alkottam meg. Az egyszerűbb szót könnyebb megjegyezni, jobban szerethető. Az eszköz esetében ugyanez a szempont vezérelt.

A Cseppkávé készülék egy háromrészes kávékészítő eszköz. Segítségével tökéletes cold drip coffee készíthető, de filterkávéhoz is ideális. A hagyomány és az újszerűség ötvözése egy professzionális tárgyban, mely otthon és a kávéházakban is tökéletesen helytáll."

 

Salgó-Nemes Rebeka: Lápi manók (bábfigurák)Az OTDK konferencián Salgó-Nemes Rebeka, az SKK-AMI harmadéves formatervezés szakos hallgatója, különdíjban részesült CRAFT kategóriában Lápi manók (bábfigurák) alkotásával, mely a 2019-ben tartott kari MDK-n első helyezést ért el. (Felkészítő tanár: Nagy Máté)

Salgó-Nemes Rebeka egy bábszínház felkérésére készített két “lápi manót“, egy mese főszereplőit. A bábok nemcsak esztétikai szempontból képviselnek magas színvonalat, hanem technikájukat tekintve is; végtagjaik tökéletesen alkalmazkodnak az egykezes mozgatáshoz, mozdulataik természetesnek hatnak sőt, a párocska egymás kezét is megfogja mágnesek segítségével.

A bábok már több alkalommal felléptek a gyerekközönség nagy örömére. Rebeka úgy nyilatkozott, hogy ez számára “szerelemprojekt”, és a későbbiekben is szeretne ezen a területen alkotni.

 

Gratulálunk hallgatóinknak az elért eredményekhez!

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu