Bronzérmes lett Sajtos Dániel hallgatónk az EuroSkills versenyen

 

Szeptember 22. és 26. között Graz adott otthon az EuroSkills 2021 nevű rendezvényének, a szakmák Európa-bajnokságának.

A megmérettetésen a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának faipari mérnök hallgatója, Sajtos Dániel harmadik helyezést ért el bútorasztalos versenyszámban. A rendezvényen - melyen Magyarország hetedik alkalommal képviseltette magát legjobbjaival - 31 ország 400 versenyzője 21 versenyszámban mérte össze tudását. Hazánk 26 versenyzőt delegált.

Hallgatónk felkészítő tanára a magyarországi válogatóra Viasz-Kádi Tibor, a Roth Gyula Erdészeti Technikum oktatója volt, mellette Fekete Zoltán szakértőként segítette Danit.

A versenyzők mellett a csapat részeként utazott Grazba Stadler Bence, karunk faipari mérnök hallgatója, korábbi EuroSkills és WorldSkills érmes versenyző, aki a hazai csapat, a WorldSkills Hungary nagyköveteként népszerűsíti a versenyt, a szakmákat és bátorította a magyar csapat tagjait.

Sajtos Dániel következő megmérettetése a szakmák világbajnoksága, a WorldSkills 2022 lesz, mely Kínában, Shanghaiban kerül megrendezésre.

 

Az alábbiakban Sajtos Dániel élménybeszámolóját olvashatják a felkészülésről, a versnyről és az eredményhirdetésről:

Bronzérem az EuroSkills-en

Jó szerencsét!

Sajtos Dániel másodéves faipari mérnök hallgató vagyok a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karán. Az idei évben Grazban rendezték, meg a Fiatal Szakemberek Európabajnokságát az EuroSkills 2021-et.

Hazánkat Bútorasztalos szakmában képviselhettem, ahol felállva a dobogóra, a 3. helyet sikerült elnyernem, míg Fekete Martin Épületasztalos kategóriában szerezte meg az első helyet.

Úgy látszik beérett a sok lemondás és a kőkemény munka!

A versenyre a felkészülés az egyetem mellett a BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában zajlott közel másfél évig. Ez alatt az idő alatt rengeteget dolgoztunk azért, hogy felállhassunk a dobogóra. A tréning során kizárólag Festool gépekkel használtunk, melyeket a Tooltechnic System Kft. bocsátott rendelkezésünkre, mellettük kiemelt szponzorunk volt a H-didakt Kft., akik mindenben támogattak minket a sikeres versenyzés érdekében. Nagyon fontos volt a felkészülés során, hogy folyamatos versenyszimulációban kell dolgozni, hiszen ez vár minket a versenyen is. Mit is jelent ez?

Azt, hogy szigorúan betartva a munkavédelmet, és az idő etapokat is figyelve kellett dolgozunk. Az EuroSkills versenyen 18 óra, a WorldSkills versenyen 22 óra áll rendelkezésünkre, ami általában lebontva 7-7-4 óra vagy 6-6-6-4 óra /nap.

Minden alkalommal kapunk előzetes versenyfeladatokat, amelyeket a résztvevő ország szakértői rajzolnak meg és küldenek be a Skills szakértői zárt fórumára. Innen kerül kiválasztásra szavazás útján a versenyfeladat. Idén az osztrák szakértő által készített rajz lett elfogadva. Ezt a terméket a verseny napjára egy külsős szakértő minimum 30%-ban megváltoztatja és csak ott a páston tudjuk meg, hogy néz ki az aktuális feladat.

Én a kiválasztott feladatot 10 alkalommal készítettem el rengeteg változtatással. Mindig meg kell próbálni, a változtatásra kijelölt szakértő fejével gondolkodni, aki idén egy külsős angol szakértő volt.

A versenyre szeptember 21-én Magyarországról indultunk busszal, mi versenyzők és a Team Leaderek. A szakértők már egy-két nappal hamarabb kint voltak, mivel elő kell készíteniük a területet.

Érkezésünk estéjén volt egy Welcome Ceremony, ahol üdvözöltük egymást a különböző országokból érkezett szakértőkkel, ill. versenyzőkkel. Másnap, a 0.napon átvettük a területet és kipakoltuk a versenyládákat, amely a saját szerszámaimat tartalmazta. Ilyenkor tartják a munkavédelmi oktatást, és ekkor van lehetőség kipróbálni a telepített gépparkot. Idén a Felder gépcsalád biztosította a helyszínre a telepített gépeket. Sajnos csak nyolcan voltunk a bútorasztalos szakmában versenyzők, mivel a Covid miatt több ország visszalépett. Erre a nyolc főre jutott 2 db lapszabász gép, 1 db fészekvéső, 1 db hosszlyukfúró, 1 db állványos fúró, 1db élcsiszoló és két telepített marógép. Ezen a napon volt a nyitóceremónia, ahol 26 büszke magyar fiatal vonult be a nemzeti trikolor színei alatt.

Másnap reggel (szeptember 23-án) kezdődött a verseny. Feladatom egy osztrák tervezésű, intarziás bortartó szekrény elkészítése volt. Ekkor megkaptuk az A0-ás méretű tervrajzot, az időbeosztást, és az alapanyagokat.

Ekkor volt lehetőség cserélni az alapanyagokat, amivel én éltem is. Az első nap első két órája nagyon jól indult, sikerült elkapnom a verseny lendületét, pedig ilyenkor szokott lenni a nagy izgulás. A lábbakkal kezdtem, amiket nagyon sebesen, magabiztosan tudtam elkészíteni. Sajnos picit belekavarodtam a műhelyrajzomba, amit készítettem és azt hittem akkor, hogy elrontottam az alkatrész hosszméret kiszámítását. Ez bizony kicsit visszavett a kezdeti lendületemből, de a szünetben jöttem rá, hogy helyesen vágtam le. Így nem volt okom a továbbiakban aggódni. A következő lépésben a fióknak álltam neki. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a kötelező szünetre menet rápillantottam a „szomszéd” versenyzők fiókjaira. Nem kellett volna! A fiók volt az az elem, amit a mezőny nagy része elrontott, a rossz rajzolvasás miatt. Ami csak a nap végén derült ki, ez a bizonytalanság rányomta a bélyegét a napom hátralevő részére.

Sajnos az első napon eléggé hátul végeztem a mezőnyhöz képest. A csütörtöki versenyt a felkészítő szakértőmmel értékeltük, és kidolgoztuk a másnapi stratégiát.

A második versenynapon, körülbelül egy óra hátránnyal indultam a mezőnyhöz képest, de már mind mentálisan, mind fizikálisan összeszedett állapotban kezdtem neki a munkának. Így, nagyon jó tempóban és jó hangulatban tudtam dolgozni. Örültem, hogy ott lehetek, élveztem a verseny adta izgalmakat. Sikerült leküzdenem a hátrányomat a nap végére.

Este, újabb megbeszélés, újabb stratégia kidolgozása történt a mentorommal.

A harmadik versenynapon már csak négy óra állt rendelkezésre. Hátra volt az intarzia, az ajtókeret összeragasztás, a korpusz-láb összedolgozása, fiók vasalás, ajtó pántolás-fogantyúzás készre csiszolás. Tehát, rengeteg feladat állt még előttem.

Ekkor már nagyon sok magyar volt kint szurkolni, köztük a családom is, akik rengeteg energiát adtak számomra. Hála az égnek nem vesztettem el a koncentrációmat így minden időben tudott elkészülni.

Az utolsó pár percben életre kelt a magyar szurkolói dalárda mellettem és hangosan biztattak.

Mikor lefújták a versenyt tőlem boldogabb ember nem volt a világon látva azt a rengeteg magyart, aki csak nekem szurkolt, család, barátok, szponzorok, versenytársak. Nagyon jó érzés volt mikor a mentorom és az épületasztalos versenyző társam a végén feldobtak a levegőbe!

Egy álom vált valóra, és mindez velem történt!

Hihetetlen!

Lefújás és fotózás után sokkal prózaibb dolgok következtek. Takarítás, rendrakás és a versenyláda bepakolása, amit még aznap le kellett zárni.

Az eredményhirdetésre csak másnap délután került sor 16:30-as kezdéssel, a Graz-i Stadthalle rendezvényközpontban.

A műsor nagyon színvonalas volt, bár ekkor sokkal jobban érdekelt már mindenkit a végeredmény!

A szakmámat viszonylag az elején szólították. Ekkor már nagyon izgultam, hogy felállhatok-e a dobogóra. Ilyenkor az embernek minden végigfut a fejében. Mit csinált rosszul? Mit ronthatott el? A többieké milyen? Mi van, ha valami nem jó?

Mikor bemondták a mikrofonba, hogy Cabinetmaking, akkor megállt a szívem, és csak arra tudtam figyelni, hogy mondják, hogy Hungary. Volt egy kicsi hatásszünet az országok előtt.

"Russian Federation, Austria, Hungary" - ebben a sorrendben mondták az országokat. Mikor meghallottam a hazám nevét szaladtam kifelé zászlóval a hátamon, két lépésből fent voltam a legalább két méter magas színpadon és vártam, hogy hova állhatok. Ugyanis csak a színpadon tudtuk meg a helyezést. Ekkor még csak azt tudtam, hogy dobogós vagyok, de hogy a dobogó melyik fokára állhatok, az szinte már mindegy is volt, lélekben a fellegekben voltam.

Ezután hátra mentünk, ahol fotósorozat készült egyből az érmekkel, ekkor tudtam meg, hogy Martin az épületasztalos felkészülő társam az első helyen végzett. Egymás nyakába ugrottunk örömünkben.

A ceremóniát követően kiosztották a kiválósági érmeket, és elkezdtük az ünneplést az érmekkel. Másnap délelőtt pedig elindultunk haza.

De a munka és a fejlődés nem állhat meg, irány Kína és a világbajnokság a WorldSkills Shanghai 2022, amit 2022. október 12-17 között rendeznek meg.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem mindenkinek, aki támogatott, szurkolt, bízott és bíztatott minket a verseny során:

Köszönöm a Családtagjaimnak, Barátaimnak, Ismerőseimnek, Felkészítőimnek és a Kiváló Szponzorjainknak, hogy ez a remek eredmény összejöhetett!

Külön Köszönöm a Szakértőmnek Fekete Zoltánnak, mert Nélküle mindez nem jöhetett volna létre, Édesapámnak és az egész Skillses csapatnak azt a rengeteg technikát és fortélyt, amit átadtak nekem!

 

Támogatóink, és szponzorjaink:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

• Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

• Tooltechnik System Kft.

• H-didakt Kft.

• WorldSkills Hungary

 

Továbbra is:

Hajrá Magyarok!!!

Hajrá Asztalosok!!!

 

Üdvözlettel:
Sajtos Dániel

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu