Útvonal|Képzéseink|Alapképzések|Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc
Tartalmi elemek

Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc

ugrás az oldal tetejére

Képzés neve:

Ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak (Industrial Design Engineer, BSc)

A képzés célja

Olyan ipari termék- és formatervező mérnökök képzése, akik alapvető műszaki, esztétikai és gazdasági ismeretek birtokában képesek kreatív, alkotó módon részt venni termékek tervezési, fejlesztési és piaci megjelenésének folyamataiban. Ismeri nagyvállalatok, kis és középvállalatok, ipari nagysorozatban előállított termékeinek és kézműves iparművészeti tárgyainak tervezési innovatív módszertanát és azt akár egyéni akár csoportmunkában képes alkalmazni. Környezettudatos tervezői szemléletű elméleti, szakelméleti és gyakorlati tudása alapján értelmezni képes a tárgyi kultúra alapvető jelenségeit, a verseny és koperáció piaci lehetőségeit és annak design etikai vonatkozásait.

Az oktatási fő szervező szakmai programját az Integrált tervezés tárgy adja, ami azt jelenti, hogy a termék megálmodásától annak piaci bevezetéséig, a műszaki tervezéstől a gyártási technológia hozzárendeléséig, a gyártáselőkészítéstől az életciklusok környezeti, gazdasági, társadalmi elemzésig egységben kezeli a termék teljes életútját.

Az Ipari termék- és formatervező mérnök BSc program - a képzési követelményeknek megfelelő - alapozó és szakmai tárgyak után specializációkat (minimum 40 kreditértékű tantárgycsoportot) tartalmaz. A specializáció nem ad önálló szakmai végzettséget, de a diploma mellékletében feltüntetésre kerül, hogy mely szakmaterületen szerzett mélyebb ismereteket az Ipari termék- és formatervező mérnök. A specializációk az alábbi szakma területekre fókuszálnak: Környezettudatos terméktervezés / /ökodesign/ és bútortervezés. A tantárgyak egy csoportja az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének formatervező művész képzésével azonos, ezzel a megújult oktatási program lehetővé teszi a hallgatók számára a közös művészeti és tervezési programokban való részvételt.

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés során több tantárgycsoportból kell teljesíteni a megadott kreditszámot:

  • Természettudományi alapismeretek (1-4. félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek (1-7. félév)
  • Szakmai ismeretek (1-7. félév)
  • Választott specializációhoz tartozó tantárgyak (4-7. félév)
  • Kritérium tárgyak (1-6. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (1-7. félév)

A kritérium tárgyak mellett a kötelező (A) tantárgyakból 160, a kötelezően választható (B) tantárgyakból 40, a szabadon választható (C) tantárgyakból pedig 10 kreditet kell teljesíteni.

Miért jönnél éppen Sopronba? Miért jó soproni diáknak lenni?

Sopronban megismered a terméktervezés és megvalósítás általános alapelveit.

Tanítási programjaink nyitottak az újdonságokra és újításokra. Sikereid egyik kulcsa, hogy ipari partnereink segítségével, valós kihívásokra adhatsz választ, aktuális szakmai problémákat oldhatsz meg. Nálunk megtanulhatsz csapatban és önállóan is dolgozni, az elsajátított ismereteket kipróbálhatod a gyakorlatban, egyénileg vagy kisebb csoportokban. Rugalmas és sokrétű képzésünkben lehetőséged van sokféle speciális ismeret megszerzésére (pl. informatikai, művészeti, energetikai, építészeti ismeretek, stb.) Az Egyetem hangulatát a környezetet adó őspark, a 300 éves selmeci hagyományok, az egész életre szóló diákbarátságok jelentik. Itt nemcsak egy Neptun kód leszel: selmeci hagyományaink segítenek a beilleszkedésben, a – sok más egyetemen hiányzó – évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak! A tanulást, a beilleszkedést, a kitűzött cél elérését mentortanári-rendszer segíti. A mentortanárok a beiratkozástól kezdve a diploma megszerzéséig nyomon követik munkádat, támogatnak tanulmányaidban, segítenek az esetleges szakmai kérdések, nehézségek leküzdésében. Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, internet elérhetőségi lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy bekapcsolódhatsz valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Kiválóan felszerelt Tanüzemben sajátíthatod el a fa megmunkálásának csínját-bínját.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

Az ipari termék- és formatervező mérnök a művész és a mérnök kvalitásait ötvözi; biztosítja a forma és funkció összhangját, a termék sikerét. Az ilyen szakemberek ma világszerte nagyon keresettek, így biztosítva lesz a jövőd!

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

Az alapszak elvégzése után több továbbtanulási lehetőséged van, mint például a Terméktervező mérnöki mesterszak, vagy a Faipari mérnöki mesterszak.

Tudtad,…

…hogy a kreatív és jó műszaki és esztétikai érzékkel rendelkező szakemberek iránti kereslet folyamatosan emelkedik?

…hogy itt kiélheted a kreativitásod, és valódi értéket teremthetsz?

…hogy Sopronban ember- és környezetközpontú tervező mérnökképzés folyik?

…hogy a tanulmányaidat az ország legrégebbi műszaki felsőoktatási intézményében kezdheted meg?

…hogy diákcsere programjainkban több hónapig külföldön is tanulhatsz?

…hogy külföldi partnereinket a képzés és a Te igényeidnek megfelelően választjuk?

…hogy kis létszámú évfolyamainkon több idő jut Rád, személyes kapcsolatod lehet az oktatóiddal?

…hogy nálunk csodálatos, zöld környezetben tanulhatsz?

…hogy a kombinált művészeti/műszaki/gazdasági képzések kitűnő elhelyezkedési és karrier lehetőségeket biztosít?

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu