Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

 

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevők saját területükön hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

 

Az alábbiakban Dr. Németh Gábor, karunk egyetemi docense ismerteti a faanyagok hulladékkezelési lehetőségeit:

 

Faalapú melléktermékek/hulladékok környezetkímélő hasznosítása

 

Az emberiség és a faanyag évezredek óta szimbiózisban él egymással: használja a természet adta fát, és ugyanakkor gondozza is az erdőállományt.

Ennek fontos eleme a biomassza szekvenciális használata, avagy a biomassza sorba kapcsolás, a minél teljesebb termék életciklus kihasználása. Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint a kitermelt fát, illetve a faipari termelési mellékterméket, valamint a lakosságnál keletkező faalapú hulladékot ne égessük el egyből, hanem termék formájában minél tovább őrizzük meg, és a fában zárt szenet csak a legvégső esetben engedjük vissza az atmoszférába (égetéssel, lebomlással), ahonnan a növényzet, a tengerek ismét elnyelhetik.

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

A másodnyersanyagok/melléktermékek/hulladékok további termékekben való alkalmazása az úgynevezett hulladékmentes technológiák felé mutat. Mind gazdasági, mind környezet megóvási szempontból egyértelműen törekedni kell a hulladékok keletkezésének csökkentésére, akár megszüntetésére.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a lakosságnál keletkező faalapú hulladékok/melléktermékek környezetkímélő felhasználásának egyik gátja az információ, illetve a tudatos szemléletformálás hiánya. Kevesen tudják például, hogy a különböző kezelt (festett, ragasztott, stb.) faanyagok égetése - közte a forgácslap is - nagyon magas környezeti terhelést jelent, és káros a környezetben élők egészségére. Az ilyen jellegű égetés sajnos a felsőlégúti krónikus betegségek melegágya is lehet, így fontos, hogy ezen „hulladékokat” a lakosság ne tegye a tüzelőberendezésbe.

 

Fontos tehát, hogy a hulladékok esetében a szelektív hulladékgyűjtés, bontás, a használt termékek gyűjtése, logisztikája az úgynevezett „6RE” jegyében valósuljon meg:

1. Rethink (átgondolás): a termékek hatékonyabb felhasználásának előtérbe helyezése (pl.: tudatos vásárlás, azt vegyük meg amire szükségünk van ténylegesen).

2. Reduce (csökkentés): energiafelhasználás és anyagfogyasztás, valamint a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése a termék a termelése és a felhasználása során (pl.: ha a tömör konyhafrontok készítése esetén nem ejtik ki az egészséges göcsöket, attól függetlenül, hogy ezt sokan esztétikai hibának tekintik)

3. Replace (helyettesítés): környezetbarát nyersanyagok alkalmazása a gyártás során a környezetre károsabb anyagok helyett (pl.: műanyag helyett faalapú nyílászárók alkalmazása)

4. Recycle (újrafeldolgozás): már a gyártás során olyan anyag alkalmazására kell törekedni, mely a későbbiekben könnyen újrafeldolgozható legyen (pl.: forgácslapgyártás a faalapú elhasznált bútorokból).

5. Reuse (újrafelhasználás): a terméket úgy kell megtervezni, hogy egyben, vagy az egyes részeit külön-külön is fel lehessen használni, oly módon, hogy jelentősebb átalakítást ne kelljen végezni (pl.: sörös üvegek, raklapok).

6. Repair (helyreállítás): a terméket úgy kell elkészíteni, hogy a használt közbeni hibák javíthatók, felújíthatók legyenek (pl.: parketta újra lakkozása)

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

 

Az alábbi videóban karunk partnere, a FALCO Zrt. környezetkímélő újrafeldolgozásához kötődő körfolyamatot nézhetjük meg:

 

 

Képek megtekintése a galériában ↓

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu