„Téli Egyetem” Sopronban

A Soproni Egyetem „Téli iskolája” a nyári iskolája hagyományát követve február 18-án, vasárnap nyitotta meg kapuit és február 23-án zárult. A téli iskolát a budapesti Konrad Adenauer Alapítvány támogatta.

Hétfőn került sor a Nemzetközi Téli Iskola megnyitójára a Főépület 6-os termében.  A résztvevőket Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora, valamint a Konrad Adenauer Alapítvány képviseletvezetője, Frank Spengler üdvözölte. 

Ezután Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok mondott beszédet, melyben elmondta, hogy megtiszteltetés és öröm számára, hogy Sopron ismételten egy ilyen nagy jelentőségű, nemzetközi rendezvénynek adhat helyet. Ez a nemzetközi és szakmai programsorozat is bizonyítja, hogy Sopron az oktatásban, az egyetemi életben is kiemelkedő, és nagy jelentőséggel bír.  Ezúttal a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara ad otthont a rendezvénynek, ahol évtizedek óta kiváló oktatás és szakmai kutatómunka folyik országos szinten is! Elmondta, hogy a Téli Iskola előadói hazánk és városunk kiváló szakemberei, tanárai, oktatói közül kerülnek ki. A tanácsnok hangsúlyozta, hogy a szakma képviselői itt találkozhatnak egymással, a hallgatókkal, diákokkal, és ez a pár nap alkalmat ad az intenzív kapcsolatteremtésre és tapasztalatcserére is. Végül köszönetet mondott a  Konrad-Adenauer-Stiftung Alapítványnak a támogatásért, a Soproni Egyetemnek és valamennyi munkatársának kiemelkedő szervezőmunkájáért, valamint a hallgatóság figyelmét felhívta Sopron városának évszázados műemlékeire és kiváló boraira. Ezután Dr. Magoss Endre, a SKK dékánja tartott előadást a Karon folyó képzésekről és kutatómunkákról.

A Téli Iskola résztvevői több országból is érkeztek, így Németországból és Ausztriából is. A fejlett technikának köszönhetően Skype-on keresztül még távolabbi országokba is közvetítették az előadásokat, Kínába, Mexikóba, az Egyesült Királyságba, és Kuvaitba.

Az első napon tartott előadássorozat a fenntartható faipari technológiákról szólt. A munkanyelv angol volt.

Előadás címe

Előadó

Használj fát és tegyél a klímaváltozás ellen

Dr. Bak Miklós

Soproni Egyetem

Innováció a faalapú termékekben és szerepük a fenntarthatóságban

Dr. Bejó László 

Soproni Egyetem

Szénszálerősítésű fagerenda

Dr. Andor Krisztián 

Soproni Egyetem

Fenntarthatóság a faipari technológiákban

Dr. Peter Rademacher 

Soproni Egyetem

Megújuló erőforrások és elektromos járművek energiaellátásának műszaki vonatkozásai

Dr. Mohamed El-Sayed

Kuvaiti Egyetem

Az előadássorozat után a résztvevők meglátogathatták a Természeti Erőforrások Kutató Központ laboratóriumait Dr. Alpár Tibor tolmácsolásában.

Fotó: Griechisch Tamás

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu