Játéktervezői workshop-on jártak hallgatóink

 

A "játszani jó, játékot tervezni felemelő érzés" jegyében szervezett terméktervezői workshopot március 26-30. között Kolozsváron az Erdélyi Bútoripari Klaszter (Cluster Mobilier Transilvan).

Az egy hetes műhelymunkán a Brassói Transilvania Egyetem faipari mérnökhallgatói és a Soproni Egyetem ipari termék és formatervező mérnök, illetve formatervező művész hallgatói vettek részt. A tervezési munkát a rendelkezésre álló rövid idő, valamint a játékok legyártásához alkalmazható lézeres megmunkálási technológia nehezítette.

A workshop hivatalos megnyitóján jelen volt Prof. Dr. Mihai Ispas egyetemi tanár, a brassói egyetem Faipari Mérnöki Karának dékánja, Ciprian Morcan a klaszter ügyvezetője, Bálint Ede az InnoLaser Kft. ügyvezetője és a hallgatókat elkísérő oktatók, Dr. Dénes Levente és Dr. Alin Olarescu.

Tizenegy hallgató három, vegyes összetételű csapatban egy gyors ismerkedés és saját logó tervezés után nagy lendülettel kezdte el a lézervágott, gravírozott lapokból előállítható gyerek- és társasjátékok tervezését. A lendületet jól jellemzi, hogy már a második napon elkezdődhetett az első modellek, karakterek kivágása, majd azok méret- és alakellenőrzése. A folyamatos egyéni, csoportos és oktatói konzultációk mellett a csapatok a magyar és román népmesei kincsre építve saját meséket találtak ki a hozzájuk tartozó karakterekkel együtt, illetve egyedi játékokat fejlesztettek.

A csütörtöki műhelymunkát a Tordai Sóbánya látogatása színesítette, délután pedig következett a modellek véglegesítése, a prezentációk formai követelményeinek meghatározása, a játékok hiányzó elemeinek a tervezése, a modellek ellenőrzése és az esetleges hibák, eltérések kiküszöbölése, áttervezése. A prototípusok elkészítése éjjel 2-ig vette igénybe a lézervágót és az InnoLaser munkatársának, Becze Gellértnek a türelmét.

Az utolsó nap délelőttjét a poszterek és prezentációk szerkesztése, a modellek előkészítése a bemutatásra jellemezte. Az öt napos workshop eredményeinek összegzését, a bemutatót a csapatok a klasztertagok jelenlétében, a Szabók Bástyájában tartották.

A mindvégig jó hangulatban zajló műhelymunka ismét bebizonyította, hogy a terméktervezés iránt elhivatott hallgatók és oktatók rövid idő alatt képesek új ötletek, koncepciók kidolgozására, a tervezői erővonalak irányítására és koncentrálására. Mindez előrevetíti, hogy fogunk mi még együtt játszani!


A beszámolót írta: Dr. Dénes Levente

 

A workshop résztvevői:
Angelescu Ana-Maria, III. fmh.
Barnea Adelina-Mihaela, III. fmh.
Blanaru Iulia-Georgiana, II. fmh.
Grosu Alexandru Sebastian, III. fmh.
Nagy Attila Levente, II. fmh.
Purcaru Georgiana Gabriela, III. fmh.
kísérő oktató: Dr. Alin Olarescu, egyetemi adjunktus

Csák Vincze, III. itf
Csicsics Gergő, I. formatervező MA
Németh Hajnalka, III. itf
Sütheő Áron, III. itf
Vörös Bene Vivienn, II formatervező BA
kísérő oktató: Dr. Dénes Levente, egyetemi docens

Szervezők:
Erdélyi Bútoripari Klaszter (Cluster Mobilier Transilvan)
InnoLaser Kft.

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu