EuroSkills 2018 – A műhelyfőnök szemével

 

2018. szeptember 26-28. között rendezték az idei EuroSkills versenyt. A kétévenként megrendezett, “szakmák európabajnokságaként” is emlegetett versenyt az idei évben hazánkban rendezték meg, a budapesti Hungexpo területén, hatalmas érdeklődés mellett. Az EuroSkills és WorldSkills versenyeken hazánk hagyományosan jól teljesít, és az idei évben különösen kitett magáért: 3 arany, 3 ezüst és 3 bronzérem került a hazai versenyzőkhöz. A verseny sikeres lebonyolításában többek között Dr. Bejó László, karunk oktatója is részt vett.

 

A hazai oktatáspolitika nagy hangsúlyt fektet a szakember képzésre, akikre valóban nagy szükség is van a magyar munkaerőpiacon. Ezért a Magyar Keresekedelmi és Iparkamara sok erőforrást mozgósítva, a részletekre is odafigyelve, lelkesen készült a verseny lebonyolítására. A siker nem is maradt el: a nagyszabású rendezvényen 37 szakmában 28 ország 525 versenyző mérte össze tudását, és több, mint 100.000 látogató – zömében általános és középiskolás fiatalok – kapott bepillantást a különböző szakmák fortélyaiba. 

Simon Krisztián bútorasztalos versenyző és Fekete Zoltán szakértő

Simon Krisztián bútorasztalos versenyző és Fekete Zoltán szakértő

 

A megmérettetést vállaló szakembereket szép kihívás elé állították a különböző feladatok, amelyeket megadott idő alatt kellett megoldani, és amelyeket nemzetközi, szakértőkből álló zsűri értékelt. Tekintve, hogy minden területen Európa legkiválóbb fiatal szakemberei versenyeztek, komoly dicsőséget jelent, ha valaki a záróceremónián felállhatott a dobogóra. Hazánkból 9 szakember illetve csapat is átélhette ezt az örömet. Bronzérmet nyert Zaja Dániel hegesztő, Balogh Krisztián kőfaragó, és Takács Dániel virágkötő. Balogh Ákos webfejlesztő, Cseke Szabolcs festő, és Varholik Dávid ápoló ezüstérmet vehetett át.

Különösen nagy öröm a hazai faipar minden képviselőjének, hogy a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika csapat mellett aranyérmet kapott Simon Krisztián bútorasztalos, valamint Nagy Ádám János épületasztalos kategóriában. Bár az asztalos szakmákban hazánk hagyományosan jól teljesít ezeken a versenyeken, a mostani kettős győzelem példátlan bravúr, és nagy büszkeség az egész hazai faiparos társadalom számára. Mindkét versenyző jelentős fölénnyel nyerte meg a maga versenyszámát, Ádám pedig magas pontszámával egyben az ország legjobbja elismerést is megkapta.

Nagy Ádám János épületasztalos versenyző és Babanecz Csaba szakértő

Nagy Ádám János épületasztalos versenyző és Babanecz Csaba szakértő

 

A versenyzők sikerei mellett kevésbé látványos, de nagyon fontos eredmény a verseny sikeres lebonyolítása. A sokat tapasztalt résztvevők és szakértők egybehangzó véleménye szerint Magyarországnek sikerült összehoznia az eddigi legjobban szervezett EuroSkills versenyt. Minden szakmában komolyabb fennakadás nélkül zajlottak le a versenyszámok, és a versenyzők és szakértők a helyszínnel, a vendéglátással és a szakmai lebonyolítással egyaránt elégedettek voltak. A lelkes szervező csapat feladta a leckét a 2020-as verseny házigazdájaként jelenlevő osztrák megfigyelőknek is, akiknek ugyancsak igyekezniük kell, ha a mostanit megközelítő színvonalú versenyt akarnak szervezni.

Az öröm pillanatai: Dr. Bejó László gratulál Simon Krisztiánnak

Az öröm pillanatai: Dr. Bejó László gratulál Simon Krisztiánnak

 

Külön öröm a számunkra, hogy több, az egyetemünkhöz, illetve a Simonyi Károly Karhoz kötődő személy is részt vett a verseny sikeres lebonyolításában. Stadler Bence hallgatónk (korábbi versenyző) az épületasztalosoknál dolgozott szakmai önkéntesként, a kőműves szakma műhelyvezető-helyettese Sütheő Áron ITF-es hallgatónk lett, Forró Máté okl. faipari mérnök pedig ács szakértőként vett részt (bár ez csak nem hivatalos, ún. prezentációs szakmaként volt jelen, de az ő versenyzője, Piltmann Gábor is harmadik helyezést ért el.) Dr. Bejó László, a Faalapú Termékek és Technológiák Intézet egy. docense a bútorasztalos szakma műhelyvezetői feladatait látta el. Ő így látta belülről a verseny eseményeit:

“Nagy megtiszteltetés és kihívás volt a számomra, hogy műhelyvezetőként vehettem részt az EuroSkills versenyen. Egy teljes asztalos tanműhely megtervezésének, létrehozásának, üzemeltetésének és bontásának a feladatait kellett felügyelnem, amire – a többi műhelyvezető kollégával együtt – közel két évig készültünk, a versenyt megelőző héten és az alatt pedig napi 12-13 órában dolgoztunk a feladatokon. Egyetemi oktatóként ez különleges kihívás volt, és nagyon büszke vagyok rá, hogy a sok gyakorlati szakemberből, köztük számos korábbi versenyzőből verbuvált szervező csapatban sikerült megállnom a helyem, ami nem csak személyes sikerem, hanem a soproni oktatás magas színvonalát is jelzi. Persze nagy segítségemre volt az asszisztensem és az önkéntes csapat is.

Különösen büszkék vagyunk arra az elismerésre, amit a versenyzőktől és a szakértőktől kaptunk, akik nagy tapssal jutalmazták a teljesítményünket. A jelen levő osztrák megfigyelők – a 2020-as Grazi EuroSkills leendő műhelyfőnökei – is elismerő szavakkal és pillantásokkal díjazták a szervezést, és örömmel hallottam, amikor a dán főszakértő tanácsolta nekik, hogy így csinálják, ha igazán jó versenyt akarnak rendezni…

Műhelyvezetőként a feladatom az összes versenyző és szakértő támogatása, igényeinek kielégítése volt, aminek igyekeztünk válogatás nélkül eleget tenni. Eközben azért persze csendben nagyon drukkoltunk Krisztiánnak és Ádámnak, és egyre növekvő izgatottsággal figyeltük, ahogyan szinte hiba nélkül, precízen és tempósan alakultak a munkáik. A záró ceremónián igazán felemelő érzés volt, amikor először Krisztiánnak, majd Ádámnak is tapsolhattunk, amikor felállhattak a dobogó legfelső fokára. Úgy éreztük, hogy az ő sikerük egy kicsit a miénk is (bár az érdem persze elsősorban az övék, és felkészítő szakértőiké: Babanecz Csaba és Fekete Zoltán oktatóké a budapesti Kaesz Gyula Szakközépiskolából.)”

Az EuroSkills 2018. verseny nagy sikerrel zárult; különösen a faiparos szakmák ünnepelhettek. Reméljük, hogy hasonló sikereknek örülhetünk majd be a következő versenyen is, amire Grazban kerül majd sor 2020-ban.

 

Írta: Dr. Bejó László

(A képek forrása: www.skillshungary.hu)

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu