EuroSkills 2018 - Bronzérmes magyar versenyző

 

Bronzéremmel zárta a magyar versenyző az Európa Bajnokságot

 

2018-ban Magyarország rendezte a 2008-ban alapított, és kétévente megrendezett EuroSkills versenyt. Az EuroSkills, vagyis a szakmák Európa-bajnoksága, mint versenysorozat évről-évre változik – keresve helyét a több mint 60 éves, WorldSkills néven futó világbajnokság mellett. Az építőipari szakmák a 2008-as rotterdami és a 2010-es lisszaboni versenyen még csapatszámként szerepeltek, ahol az ács, a kőműves, a bádogos és a hidegburkoló egy közös projekten dolgozott, munkájukat pedig egy építésvezető koordinálta.

Egyetemünk oktatója, Dr. Hantos Zoltán a kezdetektől fogva részt vett ezeken a versenyeken, mint felkészítő és delegált zsűritag. A második versenytől kezdve az ő feladata volt a versenyeken elkészítendő szerkezetek megtervezése, illetve a később főszakértő helyettesként működött közre a rendezvényeken. Felkészítő munkáját mi sem igazolja jobban vissza, hogy rögtön Lisszabonban ezüstérmet szerzett a versenyzője, Bolvári István.

A verseny további sorsáról így emlékezik: „Az összevont versenyszám rendkívüli költségei miatt a szakmacsoportot szétbontották, így a 2012-es belga és a 2014-es francia versenyre az egyes szakmák már külön versenyeztek, az ács szakma pedig kétfős csapatversennyé vált. A változatás azonban nem fogott ki a rajtunk: úgy a Nagy Dávid-Világosi Zoltán, mint a Felbert Attila-Vidos Ádám páros bronzéremmel térhetett haza a versenyekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretein belül folyó felkészülést ebben az időszakban az ÉVOSZ, illetve szakmai szponzorként Piltman Miklós támogatta, de a sikerszériának rajtunk kívül álló okok vetettek véget. Sajnos a zsenge EuroSkills nem tudta megtörni a neves európai országok bizalmatlanságát, akik – talán hagyománytiszteletből – kizárólag a közel 30 éves múltra visszatekintő, az Európai Ácsszövetség által rendezett bajnokságra nevezték csapataikat. A 2016-os svédországi EuroSkills-en az alacsony jelentkezési létszám miatt törölték az ács versenyszámot.

Ilyen nehézségekkel küzdve fogtunk bele abba, hogy a Budapestre látogató versenysorozat az ácsoknak is tartogasson sikereket. A több mint két éves előkészítő munka azonban meghozta gyümölcsét: ha hivatalos versenyszámként nem is, de bemutató szakmaként megrendezhettük az ácsok versenyszámát. Mivel időközben Piltman Miklós ácsmester egy személyben vette át a főszponzori szerepet, így a verseny szervezésében, előkészítésében jelentős segítségre volt szüksége. A csapat erősítésére csatlakozott Forró Máté okleveles faipari mérnök, egyetemünk volt hallgatója, aki a versenyző felkészítését és a zsűrizési feladatokat látta el, míg én egykori szakértőként a szakmai előkészítést végeztem: adoptáltam a korábbi versenyszabályzatot, kidolgoztam az előzetes és végleges versenyfeladatot, illetve összeállítottam a pontozási rendszert. Piltman Miklós eközben a támogatókkal tartotta a kapcsolatot, és büszke apaként titkon abban is reménykedett, hogy a magyar versenyző, Piltman Gábor egy dobogós helyezéssel koronázza meg az Ács EB, WorldSkills, EuroSkills versenyeken való részvételét.

Piltman Gábor ács versenyző és Forró Máté felkészítő szakértő

Piltman Gábor ács versenyző és Forró Máté felkészítő szakértő Gábor bronzérmes munkájával

 

Bízva abban, hogy egy új ötlettel előállva van remény a tendenciák megfordítására, ezt a versenyt már nem rajztáblákon térdelő, hanem XXI. századi módon, számítógép előtt ülő versenyzőkkel képzeltük el. Az ács szakma tagadhatatlanul átalakulóban van: egyre kevesebb a kézi munkaerő, a szabási feladatokat átveszik a CNC megmunkáló központok, azok viszont a 3D modellező szoftverek nélkül nem működnek. Iránymutatásként tehát szakítottunk azzal a hagyománnyal, hogy műhelyrajzot, zsinórpadot készítsen a versenyző, mielőtt dolgozni kezd: helyette egy tetszőlegesen választott számítógépes rajzprogrammal szerkessze fel a szabási rajzokat, amiket a versenyszervezők kinyomtatnak, és onnantól kezdve abból kell dolgoznia. Hosszú távon az a cél, hogy a szabást is géppel készítse, de ennek a bevezetése csak úgy lehetséges, hogy a verseny helyszínén felállítsunk legalább egy CNC központot. Ilyen anyagi forrásokkal nem rendelkeztünk, de sikerült olyan versenyfeladatot kitalálnunk, hogy azt a különböző kultúrákból, különböző programokkal érkező versenyzők különbség nélkül elkészíthessék – ráadásul a versenyidő végére.

A célunk az volt, hogy megmutassuk, van helye az ács szakmának az EuroSkills versenyeken. Hogy képes megújulni, levetkőzni azokat a kötöttségeket, amik elrettentik a jelentkezőket a részvételtől. Nem csak javasoltuk, hanem munkánkkal példát is mutattunk a következő rendező országnak, hogy az ács versenyszámot új, modern, a mérnöki alkalmazásokat integráló szakmaként vezesse vissza a hivatalos szakmák közé.”

A kis számú, de kezdeményező résztvevők elégedettséggel zárták a rendezvényt. Mit sem bizonyít jobban Willem Beverloo holland szakértő elköszönő facebook üzenete: „Thank you Miklós. It was a great experience. you and your country were a fantastic host. I hope to see you in the future again.”

Ez egy rendhagyó, reményeink szerint hagyományteremtő verseny volt, ahol a részvétel fontosabb, mint maga az eredmény. De azért az eredmény sem maradt el: a magyar versenyző Piltman Gábor is a dobogóra állhatott, a holland Daan Weijgertze és az orosz Bulat Khabibullin versenyző mögött.

Végezetül pedig egy egyetemünk oktatását is érintő információ: a versenyen való részvételnek nem feltétele az ács szakmunkás bizonyítvány, és a 23 éves korhatárba akár egyetemünk hallgatói is beférhetnek. Igaz ők, - jellemzően faipari technikusként - eddig legfeljebb az asztalos versenyszámban indultak a válogatókon. De így, hogy a faépítészeti-specializáción az ácsszerkezetek mellett épp annak a faépítészeti szoftvernek a használatát is tanulják, amivel a magyar versenyző dolgozott, immár az ács versenyszámban is megmérettethetik magukat…


Az ács versenyszám az M1 Híradóban: https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/09/26/elkezdodott-az-euroskills-bajnoksag 

További fotók megtalálhatók a SkillsHungary facebook oldalán: https://www.facebook.com/skillshungary/


Írta: Dr. Hantos Zoltán

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu