Ipari termék- és formatervező mérnöki BSc

Mit fogok tanulni?

A formatervező a formák megálmodója, a mérnök pedig e formák kivitelezője, megvalósítója. Az ipari termék- és formatervező mérnök mindkét világban otthonosan mozog.

Ha úgy érzed, hogy sok benned az ötlet, a kreativitás akkor biztos, hogy nálunk helyed van! Itt lehetőséget biztosítunk a benned rejlő tehetség kibontakoztatására, alkothatsz, teremthetsz – és mi ehhez minden segítséget megadunk.

Ma már az élet minden területén éles verseny folyik a termékek minőségének folyamatos fejlesztéséért, a sikeres használati termékek megvalósításáért. Ha részese akarsz lenni ennek a kihívásnak – mint leendő tervező – akkor közöttünk a helyed!

A mi specialitásunk az integrált tervezés, ami azt jelenti, hogy a termék megálmodásától a piaci bevezetésig, a műszaki dokumentáció elkészítésétől az életciklus elemzésig mindenre figyelünk. Ennek eredményeképpen a termékek gazdaságosak, esztétikusak, funkcionálisak, környezetbarátok – összességében sikeresek – lesznek.

Milyen specializációk vannak?

Az Ipari termék- és formatervező mérnök BSc program - a képzési követelményeknek megfelelő - alapozó és szakmai tárgyak után specializációkat (minimum 40 kreditértékű tantárgycsoportot) tartalmaz. A specializáció nem ad önálló szakmai végzettséget, de a diploma mellékletében feltüntetésre kerül, hogy mely szakmaterületen szerzett mélyebb ismereteket az Ipari termék- és formatervező mérnök. A specializációk az alábbi szakma területekre fókuszálnak: általános terméktervezés, bútortervezés.

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés során több tantárgycsoportból kell teljesíteni a megadott kreditszámot:

  • Természettudományi alapismeretek (1-4. félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek (1-7. félév)
  • Szakmai ismeretek (1-7. félév)
  • Választott specializációhoz tartozó tantárgyak (4-7. félév)
  • Kritérium tárgyak (1-6. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (1-7. félév)

A kritérium tárgyak mellett a kötelező (A) tantárgyakból 160, a kötelezően választható (B) tantárgyakból 40, a szabadon választható (C) tantárgyakból pedig 10 kreditet kell teljesíteni.

Miért jó Soproni diáknak lenni?

Sopronban megismered a terméktervezés és megvalósítás általános alapelveit – de elsősorban a környezetbarát, megújuló nyersanyagokra koncentrálunk.

Tanítási programjaink az újdonságokra és újításokra nyitottak, tananyagainkat folyamatosan fejlesztjük.

Sikereid egyik kulcsa, hogy ipari partnereink segítségével valós kihívásokra adhatsz választ.

Nálunk megtanulhatsz csapatban és önállóan is dolgozni, az elsajátított ismereteket kipróbálhatod a gyakorlatban, egyénileg vagy kiscsoportban.

Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak! Karunk hallgatóbarát ügyintézése szintén régi hagyományokon alapszik, melyet az tud igazán értékelni, akinek volt már dolga automatikus ügyintéző rendszerrel.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát. Szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe, így az alkalmazott művészeti képzésekbe, informatikai képzésbe.

Bekapcsolódhatsz számos nemzetközi és hazai kutatásba, melyek révén olyan ismeretekre tehetsz szert, amelyek újdonságtartalma miatt csak kevesen tudnak.

Tanulmányaid egy részét külföldön is folytathatod.

Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, testedzési lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy kapcsolódhatsz be valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Kiválóan felszerelt Tanüzemben sajátíthatod el a fa megmunkálásának csínját-bínját.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

Az ipari termék- és formatervező mérnök a művész és a mérnök kvalitásait ötvözi; biztosítja a forma és funkció összhangját, a termék sikerét. Az ilyen szakemberek ma világszerte nagyon keresettek, így biztosítva lesz a jövőd!

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

Az alapszak elvégzése után több továbbtanulási lehetőséged van, mint a Terméktervező mérnöki mesterszak, vagy a Faipari mérnök mesterszak.

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

 

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu