Ahol jó tanulni, dolgozni, élni

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, a Soproni Egyetem nagy részéhez hasonlóan az ország egyik legszebb, leggyorsabban fejlődő régiójában található. A Nyugat-Dunántúl egyszerre szolgáltat mély történelmi tradíciókat, kitűnő gazdasági lehetőségeket, stimuláló kulturális és harmonikus természeti környezetet – mindent, amire egy klasszikus Egyetemnek szüksége van.

Sopron különleges szerepet tölt be a régióban. A városban sétálva sehol nem tudunk elszakadni annak egészen a római időkig visszanyúló történelmétől. Tűnt századok magas művészi igényű mestereinek kiváló építészeti alkotásai hordják magukon elődeink szorgos kezének nyomait, a századok pusztítását szerencsésen túlélt épületegyüttesek vonzzák tekintetünket a kanyargós ívű, szűk utcácskákon. Sopron a történelem folyamán többszörösen kiérdemelte a ’Civitas fidelissima’ (leghűségesebb város) jelzőt, amiről a híres Tűztorony tövében az 1921-es népszavazás emlékére emelt Hűségkapu is tanúskodik.

Sopron városa a kulturális és sportélet iránt érdeklődők számára is nagyon sok izgalmat tartogat; elég csak a Soproni Ünnepi Hetekről, a parádés gárdával rendelkező városi színházról, a sportcsarnokokról, az amatőr és profi kosárlabda és focicsapatokról szót ejteni. A soproni borvidék borai, a tájra jellemző ételek az ínyenceknek is számos örömet tartogatnak. A város környezetében a természet szerelmeseit is kellemes meglepetések várják; a városból kilépve a soproni hegység hívogatja a túrázni vágyókat, nem sokkal messzebb a Fertő tó kínál strandolási, vitorlázási lehetőségeket, a mindössze órányira levő Schneebergen pedig akár komolyabb túrákra, hegymászásra is lehetőség van.

Az Egyetem és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar több szempontból is különleges helyzetben van Sopron városán belül. Egyrészt a város sohasem felejtette el, hogy mit köszönhet az Egyetemnek, ezért annak hallgatói és oktatói különös megbecsülésnek örvendenek. Másrészt az Egyetem környezete egész Magyarországon egyedülálló; az épületek nagy része egy 17 hektáros botanikus kert közepén helyezkedik el, melyet 1922-ben, az Alma Mater végleges letelepedése után kezdtek el kiépíteni. A botanikus kert 1978 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, amely azóta is folyamatosan gyarapszik, új növényfajokkal gazdagodik.

A hallgatók számára a botanikus kert különleges környezetet jelent, amely egyszerre kínál lehetőséget a kikapcsolódásra, pihenésre, és az ismeretek gyarapítására is. Minden évszakban van itt látnivaló; a növények egy része már tél végén kivirágzik, majd tavasszal virágba öltözik az egész kert. Ősszel a különleges színű lombokban gyönyörködhetünk, a tél pedig a hó alatt pihenő növények, hótól roskadó fák, cserjék különleges látványával készteti csodálatra a látogatót.

Sopronban tanulni, dolgozni, élni, az Egyetem hallgatójának, munkatársának lenni igazi privilégium. Az itt végzettek számára általában ezek az évek jelentik életük legszebb időszakát.

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu