Diákélet

Diákjaink tanórákon kívüli életét áthatják Egyetemünk, s ezen belül a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar diákhagyományai, melyek még az Egyetem Sopronba költözése előttről, Selmecbányáról származnak. Ezek fő jellemzői az őket minden mástól megkülönböztető helyi sajátosságok mellett az általános emberi értékek, az összetartás, felelősségtudat, áldozatkészség, fegyelem, és a diákokhoz illő jókedv. Ennek jegyében a felsőbbéves diákok (firmák) feladata az új tanévben az elsőévesek (balekok) bevezetése az Egyetemre. Ők a felelősek az olyan tradíciók ápolásáért és továbbadásáért, mint a 150 éves hagyományokra visszatekintő szakestélyek szervezése, melyeknek célja a szigorú szabályok szerint, vidám hangulatban, nótázással, mérsékelt alkoholfogyasztással történő mulatozás. A diákok tanulmányaik végén a szintén hagyományos valétálással búcsúznak, mikor is bányászlámpák és fáklyák kíséretében vonulnak végig Sopron utcáin, búcsúzva az Egyetemtől és a várostól.

Újabb szakjainkon diákjaink részben igazodtak ezekhez a tradíciókhoz, részben kialakították sajátos karakterű hagyományaikat, mint például a művészhallgatók beavatási szertartása a Zsennyei Alkotóházban, vagy végzéskor a szögbeverés az Intézet aulájában felállított tölgyoszlopba. Az informatikus hallgatók hagyományai közé tartozik a közös tanár-diák sportnap, amikor a diákok egyenrangú felekként küzdhetnek meg oktatóikkal.

A hagyományok mellett a soproni diákélet sok más lehetőséget is tartogat. A város körül elterülő dombok és erdőségek kitűnő túrázási, sportolási lehetőségeket nyújtanak, de nagyszerű kikapcsolódás a közeli Fertő tó strandjának meglátogatása is. Sopronban továbbra is a tanulmányok részét képezi a testnevelés; ennek keretében a hallgatók a legkülönbözőbb sportok közül választhatnak: foci, kézilabda, kosárlabda, úszás, asztalitenisz mellett akár olyan sportoknak is hódolhatnak, mint a tenisz, jóga, vagy fallabda.

Az Egyetem csodálatos botanikus kertje a békés, nyugodt kikapcsolódás kitűnő terepe, Sopron városa és annak környéke pedig számos nagyszerű lehetőséget – színház, mozi, koncertek, kórusok, stb. – tartogat a kulturális feltöltődésre; de pusztán egy séta is lélekemelő élmény a belváros több évszázados épületei között.

Bármi legyen is diákjaink érdeklődése tanulmányaik mellett, a Sopronban töltött egyetemi évekre szinte kivétel nélkül nosztalgiával gondolnak vissza. Egyvalamiben megegyeznek a vélemények: Sopronban tanulni jó!

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu