Accademia di belle Art, Nápoly (Olaszország)

ERASMUS ösztöndíjjal Nápolyban - Nápolyi Művészeti Akadémia


„Egyszóval gyönyörűen bonyolultan organikusan rendezetlen”
- mondta Tóth Viktória (2012-ben végzett építőművész) egy nápolyi hétvége után.

Pontosan két nap alatt próbáltam bemutatni barátnőmnek az olasz nagyvárost. Írhattam volna menetrendet is, hogy az emészthetetlen listát aztán sorrendben kipipálhassuk, de nem csak Vikinek akartam szabadságot hagyni, hanem az önindukció folyamatát ismerve, jobb volt kivárni a káosz tényezőinek legérdekesebb eseteit. Vagyis a VITA (élet) itt tényleg DOLCE (édes), és magától az. Ha erőltetetten élünk, a zűrben könnyen elveszünk és inkább a negatívumokat vesszük észre, amiből persze itt is van bőven.

A titok tehát: ne csak élj Nápolyban, éld át a nápolyi olaszt!

Amikről érdemes tudni:

Nápoly szélsőséges építészeti tömegei sosem hagyják nyugodni az emberi szemet, persze csak két szemétdomb között, mert nem árt jól a lábunk elé nézni. Bár ez a botrány már elméletileg lezárult, az emberek azonban nem változtattak életmódjukon.

A másik szintén nagyon idegesítő dolog, az a közlekedés: mintha minden nap egy végtelen hosszú dodgem pályán kéne átvágnom. Sötétedés után viszont nem ajánlatos egyedül sétálni, mert sajnos több késelős és motoros tolvaj cikázik mindenhol a városban.

Az emberek megdöbbentően kedvesek, és igaz a mende-monda, miszerint a legtöbb olasz férfi álma egy magyar nő, ezért a lányoknak nem árt felkészülni az állandó rajongásra.

Kollégiumok nincsenek, viszont általában mindenki talál magának pár napon belül szállást. Az olaszok nagycsaládosok révén igen méretes lakásokban élnek, így 4-5, akár 10 diák is lakhat együtt. Sajnos a legtöbb épületben nincs fűtés, így télen meglehetősen hűvös van bent is (akár 5-10 fok) és az olajradiátoros megoldásra sincs mindenhol lehetőség.

Amit az egyetemről érdemes tudni:

A Nápolyi Művészeti Akadémia (Accademia di Belle Arti di Napoli) tökéletes iskola az erasmusosok számára. Szeretnek minket, segítenek és akármit tanulhatunk, ami a listájukon szerepel. (legalább 100 tantárgy)

Nem csak a tanárok, hanem a diákok számára sem jelentünk terhet. Ha valaki tud már csak egy kicsit is angolul, feltétel nélkül segít. Alapvetően nem jellemző, hogy a professzorok beszélnek bármilyen idegen nyelven, ezért nem árt némi olasz nyelvtudással érkezni, vagy gyorsan és vidáman tanulni helyben a nyelvüket.

A nápolyi ERASMUS szervezet hétről hétre elhalmoz minket programokkal, melyekkel a pizzériáktól kezdve az ország legszebb városaiba is eljuthatunk. Érdemes jól átgondolni, hogy melyik éri meg tényleg, mert sokszor érdemesebb egyéni szervezésben esetleg helyiekkel kirándulni.

Amiket nem szabad kihagyni:

Maga Nápoly (színházak, várak, kiállítások, tengerpart, utcazene, kávék, pizzák…), Pompei, Vezúv, Capri, Solerno, Casserta... és akár: Róma, Firenze, Velence, Albero Bello, Szicília, Milánó...

Krizsán Anita
NYME-FMK-AMI-MA I. épműv.
Accademia di Belle Arti
Nápoly, 2013.03.21.

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu