Jelentkezési lehetőség Mint-a-Parlament rendezvényre


Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

 

A program rövid leírása:

A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján. A kiválasztott hat csoport anyagait a www.nemzetfotere.hu oldalon közzéteszik és a szavazo.hu oldalon szavazást indítanak a törvényjavaslatokról és a frakcióprofilokról. A legtöbb támogatást összegyűjtött javaslatot fogják megtárgyalni a hallgatók a Mint-a-Parlament ülésnapján.

Az ülésnapra a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslathoz módosító javaslatokat írni. Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül.

A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvény kapcsán.


Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)


Időpont: Az ülésnapra 2018. december 6-án (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.


Választható témák:

  • a választójog módosítása
  • a munkaidő szabályozása
  • a gyes átalakítása
  • felsőoktatási felvételi eljárás
  • megelőzés az egészségügyben
  • az eldobható poharak és szívószálak alternatívái
  • közbiztonság növelése
  • vidéki szórakozóhelyek építése és felújítása


Résztvevők:

A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.


Jelentkezés módja:

A programra jelentkezni a jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet, legkésőbb 2018. október 30. (kedd) 9:00-ig.

A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni.

A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait és a résztvevők névsorát is. A jelentkezés során előnyt élveznek azok az egyetemek és intézmények, amelyek még nem vettek részt korábban Mint-a-Parlament ülésen, valamint válogatási szempontot képez a benyújtandó törvényjavaslatok szakmai színvonala is.

A jelentkezéseket beérkezési sorrendben regisztráljuk, és az imént ismertetett szempontok szerint válogatjuk ki a résztvevőket egy szakmai stáb segítségével, majd a résztvevők nevét közzétesszük.

 


Határidők:

Jelentkezéshez: Egy-egy törvényjavaslatot és logóval ellátott frakcióprofilt dolgoznak ki a résztvevő csapatok, valamint elküldik a jelentkezési lapot legkésőbb 2018. október 30. (kedd) 9:00-ig.

Résztvevők kihirdetése2018. november 5. (hétfő) 16:30-ig.

Törvényjavaslat szavazása2018. november 6. – november 9. (péntek) 9:00-ig.

Ülésnapra: A hallgatók módosító javaslatokat írnak a törvényjavaslathoz, ezen felül tisztségviselőket (frakcióvezető, bizottsági elnök stb.) választanak, és felkészülnek ezekre a feladatokra. A feladatok leadási határideje: 2018. november 22. (csütörtök) 9:00.

 

A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a nyertes törvényjavaslat kihirdetése után küldjük meg.

További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak:

Andrási Réka
+36 1/441-4405
mintaparlament@parlament.hu
https://www.facebook.com/mintaparlament

 

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu