Hallgatói tervezői pályázat

 

Lehet egy új városrésszel több?

 

Hamarosan indul az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb, legnagyobb mértékű fővárosi beruházása. Az észak-csepeli és dél-pesti területen sosem látott ötletekkel és megvalósításban egy új városrész születik. A Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósításával éveken belül ez a terület lehet Budapest leginkább felkapott része. A teljes terület megtervezésére folyamatban lévő nemzetközi tervpályázattal párhuzamosan a napokban tervezői pályázat indul építész hallgatók számára.

A Fejlesztési Program legfontosabb eleme a több ütemben megépülő, 12.000 férőhelyes Diákváros, amely a fővárosban évtizedek óta hiányzó és a felsőoktatás fejlesztésében is fizikai korlátot jelentő kollégiumi férőhelyeket bővíti. A Diákváros felgyorsítja a területen egyébként is szükséges infrastrukturális beruházásokat, az egészségmegőrző, egészségtudatos városfejlesztés figyelembe vételével a „zöld megoldások”, parkfejlesztés és a Duna-part rendbe tétele és élhetővé tétele kerül előtérbe.

A Fejlesztési Program masterplanjének megtervezésére jelenleg is zajlik egy nyílt, nemzetközi tervpályázat, a versenyen neves magyar - építészekből, urbanisztikai, közlekedési és kertészeti szakemberekből álló - alkotógárdák és világhírű külföldi tervezőcsapatok vesznek részt.

A nemzetközi tervpályázattal párhuzamosan hallgatói pályázat indul. A pályázaton nem a teljes terület fejlesztési terveit kell elkészíteni, a jelentkező csapatoknak a Diákvároshoz kapcsolódó projektek közül kell egyet kiválasztaniuk és az elképzeléseket kidolgozni. A hallgatói pályázat célja olyan javaslatok, elképzelések begyűjtése, megismerése, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy beépüljenek a Budapest Diákváros projekt mestertervébe.

Az I. díjas pályaművek benyújtója számára a Kiíró lehetőséget biztosít a Masterplan pályázat nyertesével tartandó workshopon való részvételre, ahol személyesen ismerhetik meg a Masterplan tervezésének folyamatát, találkozhatnak a tervezőkkel és maguk is bemutathatják pályaművükben javasolt ötleteiket, gondolataikat.

A Pályázók a kiírással és a hallgatói pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekkel a Pályázati Kiírás 2.6. pontjában megjelölt időpontig a hallgatoipalyazat@kkbk.hu email címen fordulhatnak a Kiíróhoz.

A pályaműveket 2019. február 04. hétfő 23:59 óráig kell elküldeni a hallgatoipalyazat@diakvaros.hu email címre - a formai előírásokat betartó - PDF formátumban.

 

A teljes pályázati kiírás letölthető erre a linkre kattintva!

 

A Hallgatói pályázat honlapja: https://hallgatoipalyazat.myportfolio.com

A Hallgatói pályázat facebook oldala: https://www.facebook.com/devak.hallgpalyazat/

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu