Pályázat: Energiakövetek 2019

 

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövetek 2019 pályázatának kiírása


A PÁLYÁZAT CÉLJA

 • az energiatermeléssel és -felhasználással, valamint a tudatos energiafogyasztással és energiatakarékossággal kapcsolatos ismeretek bővítése az általános iskola felső tagozatos, illetve a középiskolás korosztály körében
 • a felsőoktatási intézményekben elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok ösztönzése a témával kapcsolatos tudásuk elmélyítésére és kreatív, élményalapú átadására a megjelölt korosztálynak.

 

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁRA JOGOSULTAK

A pályázatra magyar felsőoktatási intézményben alap-, mester- vagy doktori képzésben résztvevő nappali és levelező tagozatos hallgatók jelentkezhetnek, elsősorban az alábbi szakokról: energetikai mérnök, fizika, fizikatanár, fizikus, geofizikus, környezettan, környezettan-tanár, környezettudomány, természetismeret-környezettan tanár. Nem jelent kizáró okot, ha a pályázó nem a felsorolt szakok hallgatója.


A PÁLYÁZAT TARTALMA

Pályázni egy 45 perces, felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott tematikus tanóra vázlatával lehet.


A MEKH felelősségi területeihez igazodva a tanórák javasolt témái:

 • az energiaellátás és az energiaforrások áttekintése; megújuló és nem megújuló energia-források; az egyes energiaforrások, energiahordozók előnyei, hátrányai;
 • energiatermelés, a háztartások energiaellátása; a földgáz, a villamos energia és a víz eljuttatása a fogyasztókhoz;
 • a megújuló energia felhasználási lehetőségei;
 • a háztartás energiafelhasználásának (földgáz, villamos energia, víz) csökkentése: tippek, trükkök, jó gyakorlatok bemutatása;
 • az energia- és környezettudatos magatartás alapjai: energiatakarékosság, környezet¬tudatos energiafelhasználás, energiafogyasztók a háztartásban, fogyasztásmérés; villany-, víz- és gázszámla;
 • az energiatakarékos és környezetkímélő közlekedés lehetőségei;
 • energiatakarékos építkezés: hőszigetelés, nyílászárók, hűtő- és fűtőrendszerek, megújuló energia használata.

 

Alapvető elvárás, hogy a tanóra szerves részét képezze minimum egy, a tanóra témájához kapcsolódó LÁTVÁNYOS KÍSÉRLET, amely a nevelési-oktatási intézmények tűz- és munkavédelmi előírásainak megfelel.


A pályázathoz kötelezően csatolandó:

 • egy maximum egyperces bemutatkozó videó (asf, wma, wmv, wm, avi, mp4 vagy mpg formátumban).


A pályázathoz opcionálisan csatolható:

 • a benyújtott óratervet kiegészítő szabadon választott dokumentum (pl.: szöveg, kép, prezentáció).

 

A bemutatkozó videó kivételével a csatolt dokumentumok mérete nem haladhatja meg a 10 megabájtot.


A PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSÁNAK MÓDJA

A pályázatra a www.energiakovetek.hu oldalon lehet jelentkezni. A honlapon kitölthető a jelentkezési lap, csatolható az óraterv és Wetransferen keresztül elküldhető a bemutatkozó videó is.

 

A pályázat beküldésének határideje: 2019. március 31.

A pályázókat e-mailben értesítjük az első körös zsűrizés és a Demo Day-en való részvétel lehetőségéről legkésőbb 2019. április 30-ig.

 

 

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Energiakövetek 2019 pályázatának teljes kiírása letölthető erre a linkre kattintva!

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu