Prof. Dr. Náhlik András üzenete valétáló hallgatóinkhoz

 

Kedves valétáló hallgatók!

 

Ezekben a percekben, órákban mindannyiunknak a valétáláson, majd a valétabálon kellene lennünk. A koronavírus ezt most meghiúsította. Meghiúsította, akárcsak egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha vírusa. De, olyan nem lehet, hogy bármely évben a valétálás végleg elmaradjon.

Ahogy akkor is megtartották később, augusztusban, most is ezt tervezzük. Augusztus 22-én találkozunk a valétáláson, az elmaradt eseményt bepótoljuk. Hagyományainkon most sem fog kifogni egy pandémia.

Hosszú, az egyetemen eltöltött évek után – és most ez ünnepi alkalomból ne firtassuk az évek számát – hamarosan, még, ha késve is, el fog érkezni a búcsú pillanata. A végső búcsúé, amikor elhagyjátok az egyetemet, a várost, amely befogadott benneteket, amely több éven át otthon nyújtott nem csak a szó fizikai, de szellemi, lelki értelmében is.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis – szól a latin mondás, vagyis az idők változnak, és mi velük változunk – tegyük hozzá: szerencsére. Ezek a mindenki számára embert próbáló idők nem fognak nyomtalanul elmúlni felettünk, rá kell végre jönnünk, hogy nem folytatható az a felfokozott életmód, az a környezetünket kizsákmányoló hozzáállás, amit eddig folytattunk.

Hiszem, hogy zöld egyetemünkön olyan szemléletet tapasztaltatok meg, sajátítottatok el, amely a fenntarthatóságot szolgálja, amely nem csak a folyamatos fejlődés, a megújulás képességét sulykolta, hanem emellett emberséget, egymás iránti tiszteletet, az összefogás, az egymásra történő odafigyelés képességét is elsajátítottátok. És még valamit, amit bárhol nem kaphattatok meg: a hagyományok tiszteletét.

 

Kedves Valétáns Firmák!

 

Nemsokára elhagyjátok az Alma Matert, de remélem mindannyian visszatértek augusztusban egy igazi búcsúra, a hagyományaink szerintire. Tudom, nehéz ezt az időszakot megélni.

Vigasztaljon az a tudat, hogy kaptatok néhány hónap haladékot a filiszterré válásig. Találkozzunk augusztusban, egy ennél sokkal szebb és kevésbé zaklatott időszakban!

 

Jó szerencsét! Valete, éljetek boldogul!

 

(A fotók a 2019-es valétáláson készültek)

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu