Saimaan ammattikorkeakoulu, Imatra (Finnország)

Erasmus beszámoló - Saimaa Egyetem


A 2019-es tavaszi tanévet szerencsém volt az Erasmus+ program keretén belül Finnországban töltenem a Saimaa Egyetem művészeti tanszékén, ahol ékszerészetet, festészetet és rajzot tanultam. Nagyon emlékezetes és tanulságos 5 hónap volt. Megismerhettem a finn kultúrát és a számomra nagyon különösnek tűnő apró finn szokásokat, az itteni oktatási rendszert és rengeteg új alkotói technikát és eszközt is. Az egyetem központja Lappenrantában található, de a művészeti tanszék a szomszédos városban Imatrában foglalt helyet (a következő félévre már azt is Lappenrantába költöztetik).

Az egyetem a megérkezéstől folyamatosan ellátott minket a szükséges információkkal, és a kérdéseinkre is segítőkészen válaszoltak. A külföldi tanulóknak külön tartottak egy üdvözlő és egy elköszönő partit is, étellel és programokkal.

A szállás egy 2 szobás apartmanokat tartalmazó épület volt, amit kifejezetten a nagyszámú erasmus hallgatónak tartanak fent, ez lehetőséget adott, hogy gyorsan találkozzunk és összebarátkozzunk a többi hallgatóval. Az egyetem biztosított ágyneműt, de minden egyebet magunknak kellett beszerezni, a wifivel együtt. Viszont külön mosodarész és szauna is tartozott az épülethez. A szállás és az iskola között csak kellemes fél óra séta az út.

A művészeti tanszék 3 különböző épületben foglalt helyet, egymástól elég nagy távolságra, a Fotó és Print Making a menzával együtt a fő épületben, a Modellrajz Festés és Ékszerkészítés pedig egy tágas raktárhelység szerű épületben. Én főleg az utóbbiban töltöttem az időmet.

Az egyetem számos jól felszerelt műhellyel rendelkezik, amit rövid útbaigazítás után szabadon használhattunk minden nap, akár saját iskolán kívüli projektekhez is. Az iskolához tartozik egy szobrászműhely, 2 faműhely, egy kőfaragó műhely, egy kerámia műhely, egy fémműhely, egy szitázó és nyomat készítő műhely, egy fotó műterem és sötét szoba és egy nyomda.

Körülbelül 35 kreditet vehettünk fel, így 5 tárgyunk volt. Az egyetlen negatívum, hogy mivel ez egy fine art tanszék, én pedig itthon designt tanulok, hogy a két tantárgyi hálóban kevés volt az átfedés, és így az elfogadtatható tárgy. Csak 2 tárgyat tudtunk elfogadtatni és emiatt 15 tantárgyat kellett párhuzamosan lekonzultálni az otthoni tanárokkal. Meglepő volt, hogy az itteni tantárgyak nem párhuzamosan folynak le, hanem egymás után. Így egyszerre csak 1-2 projektel kell foglalkoznia az embernek, amik 1-2 hétig vagy 1 hónapig tartanak és utána rögtön oszályozzák őket. Így mindenre több időt és energiát tud szánni az ember és a stressz is sokkal kevesebb. Emellett a tanárok sokkal szabadabb szellemiségűek, minden ötletet támogatnak és annyi segítenek, amennyire szükséged van, akár órán kívül is.

Az egyik dolog, ami különösen tetszett az egyetemen, hogy a diákok a menzán 2,6 euróért minden nap tudnak maguknak 3 fogásos ebédet venni, naponta 3 menüből lehet választani és az egyik mindig vegetáriánus. Bizonyos napokon a különböző nemzetiségű hallgatók elkészítették a saját országuk különlegességeit. Így hét közben nem kellett a főzéssel foglalkoznunk. A supermarketek is mind az iskola körül helyezkedtek el, így a vásárlás is könnyű volt.

Az iskola a feladatokhoz minden alapanyagot biztosított a legjobb minőségben és minden mennyiségben. Akármire volt szükségünk megpróbálták előteremteni, vagy részletesen elmagyarázták hol tudjuk beszerezni. A nyomtatás és a számítógép használat is ingyenes. A Saima egyetemen is elektronikus napló működik, mint a neptun, aminek a használatát az első eligazító napon részletesen elmagyarázzák, a számítógépek használatával együtt.

A másik dolog, ami nagyon emlékezetes volt, hogy az iskola szervezett egy 5 napos tanulmányi kirándulást Szentpétervárra. Az iskola intézte a vízumot a szállást, 4 múzeumlátogatást és a Szentpétervári művészeti akadémián részt vehettünk 3 rajzórán. A programok között pedig szabadon bejárhattuk a várost. A legjobb, hogy az egész kirándulásért csak 100 eurót kellett befizetni.

Összességében csak ajánlani tudom ezt az egyetemet és magát az erasmust is. Bár télen volt -27 fok és 3 méter hó, és csak május végén olvadt el. De az emberek nagyon kedvesek, és mindenki tud angolul, így a kommunikáció is könnyű. Emellett az ország nagyon biztonságos, itt bármit előlhagyhat az ember nem lopja el senki.

Néhány dolog, amit az itteni műhelyekben csináltam:


Tóth Júlia
Formatervezés BA
2019.

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu