Lombosfa kutatás és technológia nemzetközi konferencia

 

Lombosfa kutatás és technológia című nemzetközi konferencia volt Sopronban

 

2018. október 25-26-án, Sopronban a Pannonia Hotelben volt a 8. "Hardwood Science and Technology" - "Lombosfa kutatás és technológia" c. nemzetközi konferencia. 25 országból 50 intézménytől 106 résztvevő, 56 előadás, 22 poszter.

A konferencia a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar, a bécsi BOKU Universität Wien és a Faipari Tudományos Egyesület közös szervezésében jött létre. Idén ismét a konferencia partnereként üdvözölhettük a COST nevű európai szervezet FP1407 számú akcióját is (Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach - ModWoodLife).

Ez az együttműködés is jól mutatja a konferencia tematikájának fontosságát, továbbá ennek keretében 12 kutató konferenciarészvételét is sikerült támogatni. A konferencia hosszú utat tett meg a 2003-dik évi első rendezvény óta. Prof. Dr. Molnár Sándor 15 évvel ezelőtt felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát. Mára egyértelmű, hogy az olyan jelentős európai "fa nagyhatalmak", mint Németország, Ausztria, vagy Svájc sorra indítják a lombosfa gazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma, és összetétele.

A rendezvényen a világ 25 országának (2 kontinensről) 50 intézménye képviseltette magát (AT, AUS, BG, CRO, CZ, ESP, FIN, FR, GER, GRE, HU, IRL, IT, LAT, NED, NOR, POL, RO, RUS, SI, SK, SRB, SWE, SUI, UA). A konferencia résztvevőinek száma 106 fő volt, ebből 78 külföldi. A konferencia teljes időtartama alatt 56 előadás hangzott el, és 22 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők között magas arányban (~40%) voltak jelen fiatal kutatók.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombosfák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése.

A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését. Ezt segítette az EHIA (European Hardwoods Innovation Alliance - Európai Lombosfa Innovációs Szövetség) kutatási és innovációs igazgatójának meghívása is a rendezvényre.

Ki kell alakítani a versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Új koncepciók megfogalmazására, új, innovatív gyártási rendszerekre van szükség, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológia-transzfert.

Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos fák erőgazdálkodási aspektusait, a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet, a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket tárgyalták, ill. mutatták be.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követőn sikeres együttműködésekben válnak valóra.

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu